Μνημεία & Αξιοθέατα
 
Η Πόλη της Αίγινας

Η πόλη της Αίγινας και το κύριο Λιμάνι του Νησιού βρίσκονται σε απόσταση 14 χιλ. από την Αγία Μαρίνα και η πρόσβαση τους είναι πολύ εύκολη μέσω της τοπικής συγκοινωνίας. Στην περιοχή υπάρχει ψαραγορά αλλά και πολλά καταστήματα, καφετέριες και ταβέρνες.


 
Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου
Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που απεβίωσε το 1920 και αγιοποιήθηκε το 1961, απέχει 15 λεπτά με το λεωφορείο από την Αγία Μαρίνα. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό καθημερινά και τα λείψανα του Αγίου συντηρούνται στο πρώτο παρεκκλήσι.

 
Ο Ναός Της Αφαίας
Ο Ναός της Αφαίας είναι ένας από τους πιο όμορφους ναούς στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα. Ο Ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου πάνω από την Αγία Μαρίνα και είναι κτισμένος σε ίση απόσταση από τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και σχηματίζουν τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

 
Αρχαιολογικό εύρημα Κολώνας & Μουσείο
Η περιοχή της Κολώνας βρίσκεται δέκα λεπτά με τα πόδια βόρεια από την πόλη της Αίγινας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικήθηκε πρώτη φορά στους προϊστορικούς χρόνους. Πολλά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται.

 
Χρήστος Καπράλος
Το μουσείο του Χρήστου Καπράλου βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Νησιού, στον παραλιακό δρόμο. Τα έργα που εκθέτονται στο μουσείο είναι από μάρμαρο, πέτρα και ξύλο ενώ υπάρχουν και πίνακες και κεραμικά.

 
Φανερωμένη
Σε απόσταση 15 λεπτών από την πόλη της Αίγινα βρίσκεται η Φανερωμένη, μία μικρή εκκλησία του 13ου αιώνα.

 
Λουλούδια
Την εποχή της Άνοιξης η Αίγινα μετατρέπεται σε ένα καταπράσινο Νησί και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντικρίσει πανέμορφα τοπία γεμάτα με πολλά είδη από λουλούδια και δέντρα.

 
Όμορφη Εκκλησιά
Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων γνωστή σαν «Όμορφη Εκκλησία» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι στην περιοχή Αγίων Ασωμάτων-Αγίας Βαρβάρας. Είναι μία μικρή μονόκλιτη βασιλικού τύπου εκκλησία του 13ου αιώνα.

 
Μοναστήρι Χρυσολεόντισσας
Το μοναστήρι βρίσκεται ψηλά στους λόφους και μπορείτε να το προσεγγίσετε ξεκινώντας από τον δρόμο που βρίσκεται πίσω από τον Άγιο Νεκτάριο.

 
Ελλάνιο Όρος
Το Ελλάνιο όρος είναι το ψηλότερο βουνό της Αίγινας (532μ.). Εκεί σύμφωνα με την παράδοση ανέβηκε ο Αιακός για να προσευχηθεί εκ μέρους όλων των Ελλήνων στον πατέρα του Δία για να σταματήσει η καταστροφική ξηρασία. Οι ανασκαφές που συνεχίζονται ως σήμερα αποκαλύπτουν την πολύ μακρά ιστορία του τόπου. Επίσης, στην Βυζαντινή περίοδο χτίστηκαν στην περιοχή ένα μοναστήρι και η μικρή εκκλησία των Ταξιαρχών.

 
Παλαιοχώρα
Η Παλαιοχώρα βρίσκεται σε ένα απόκρημνο λόφο κοντά στον Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (Άγιος Νεκτάριος). Στην περιοχή υπάρχουν σπαρμένα ξωκλήσια και ερείπια της παλιάς μεσαιωνικής πόλης. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι Αιγινήτες για να αποφύγουν τις επιδρομές των Σαρακηνών κουρσάρων. Έχουν απομείνει περίπου 2Ο εκκλησίες και οι περισσότερες από αυτές είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα.

 
Παχιά Ράχη
Το παλιό, ήσυχο χωριό της Παχιάς Ράχης βρίσκεται στο Ελλάνιο Όρος στα 225 μέτρα. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα στενά δρομάκια του χωριού και να αντικρίσει πανέμορφα τοπία.

 
Ο Πύργος του Μαρκέλλου
Ο πύργος του Μάρκελλου χτίστηκε το 1802 και βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Αίγινας.